The Hills Lodge

CLIENT

Sir Michael Hill

ARCHITECT

Crosson Clarke Carnachan Chin Architects

CONTRACTOR

RBJ Ltd Builders

LOCATION

Lodge at the Hills, Arrowtown

The Hills Lodge - Location

BRIEF

The entire media room was to be clad in motorised louvres. When fully closed, they would conceal the structure whilst plunging the occupants into total darkness. Reversing the process, entire sections of the louvres walls were to hinge away in order to fully open and reveal the structure. The open setting would present occupants with unencumbered views of Lake Hayes and the stunning local landscape. 

The Hills Lodge Final

 

KEY CHALLENGES

The system had to be simple to operate whilst hiding the complexity away from plain sight. Motorised louvres had to be synchronised, the opening and closing of them becoming a performance, that little bit of showmanship to be watched and admired. 

OUR APPROACH

We designed and engineered the entire structure, utilising a hydraulic power pack to operate the hinges section of the wall. Each wall measured 9mx4.5m and used the aurora rear pivot louvre system. In total, 10 electrical actuators and 8 hydraulic rams were used.  

  •  

 

 

RESULT

Fully integrated with the lodge building management system, the whole façade transforms via touch screen control. This metamorphosis compelling to watch and offers occupants a number of easily controlled variations to suit their mood. From music which can escape and float away into alpine air, to total darkness for motion picture immersion, it is a perfect place for relaxation and enjoyment. 

The Hills Lodge Final

 

BRIEF

The entire media room was to be clad in motorised louvres. When fully closed, they would conceal the structure whilst plunging the occupants into total darkness. Reversing the process, entire sections of the louvres walls were to hinge away in order to fully open and reveal the structure. The open setting would present occupants with unencumbered views of Lake Hayes and the stunning local landscape. 

There was also a requirement for 4 panels of operable roof and 7 panels of operable louvres to be designed and fitted to the lodge. 

KEY CHALLENGES

The system had to be simple to operate whilst hiding the complexity away from plain sight. Motorised louvres had to be synchronised, the opening and closing of them becoming a performance, that little bit of showmanship to be watched and admired. 

Every wall required assembly and testing at Insol and transporting each piece to the site was to be a unique logistical challenge. There were just a few centimetres of space left (height & width) along parts of the route, along with any complications from vibrations or unexpected bumps. 


OUR APPROACH

We designed and engineered the entire structure, utilising a hydraulic power pack to operate the hinges section of the wall. Each wall measured 9mx4.5m and used the aurora rear pivot louvre system. In total, 10 electrical actuators and 8 hydraulic rams were used. 

Once assembled and tested to satisfaction, the walls were carefully lifted by crane onto a truck for the journey from Invercargill to Arrowtown. The process was reversed when on site, each wall being carefully maneuvered into place by crane.

RESULT

Fully integrated with the lodge building management system, the whole facade transforms via touch screen control. This metamorphosis compelling to watch and offers occupants a number or easily controlled variations to suit their mood. From music which can escape and float away into the alpine air, to total darkness for motion picture immersion, it is a perfect place for relaxation and enjoyment.