PRODUCTS

Extruded Aluminium

Perforated & Expanded Sheet Metal

Mesh

Timber

Grating

Other

    Les Mills Case Study

    A distinctive building that looks different from almost every angle thanks to a unique 3-dimensional profile.  By day, the landmark structure catches the eye.  After sunset, it comes alive and sparkles, a glittering addition to Auckland's nightscape.  

    . 

    CLIENT

    Les Mills NZ

    ARCHITECT

    Warren & Mahoney

    CONTRACTOR

    Leighs Construction

    LOCATION

    Les Mils Carpark - Location
    200407_INSOL_Les Mills_FINAL MASTER

     

    BRIEF

    The project involved screening the entire carpark with a façade that was porous and had textural depth. The architectural intent involved a three dimensional diamond pattern that was perforated and interspersed with bronze tinted vision panels.

     KEY CHALLENGES

    • Carpark ventilation
    • Seismic design
    • Fire rating of vision panels
    • Fixing from the inside with no exterior access
    • Façade creating fall protection barrier

    OUR APPROACH

    The initial designs involved a heavy three-dimensional structural steel frame with flat panels fixed to it. We were able to provide significant value engineering wins for the client by simplifying the structural steel frame and creating the three dimensional effect within the façade panels.

    Further value was added by designing the structural steel subframe so that it would double as the vehicle barrier, and the façade to act as the fall arrest barrier. The perforations were sized to meet the ventilation requirements, the fixing detail allows seismic movement, and the vision panels created using a light weight fire rated polycarbonate.

    Installation was carried out from the inside with the panels being winched down from the to deck level of the carpark.

    RESULT

    A distinctive building that looks different from almost every angle thanks to a unique 3-dimensional profile.  By day, the landmark structure catches the eye.  After sunset, it comes alive and sparkles, a glittering addition to Auckland's nightscape.  

    VIEW MORE CASE STUDIES 

    Download the portfolio
    200407_INSOL_Les Mills_FINAL MASTER

     

    BRIEF

    The project involved screening the entire carpark with a façade that was porous and had textural depth. The architectural intent involved a three dimensional diamond pattern that was perforated and interspersed with bronze tinted vision panels.

    KEY CHALLENGES

    • Carpark ventilation
    • Seismic design
    • Fire rating of vision panels
    • Fixing from the inside with no exterior access
    • Façade creating fall protection barrier

    OUR APPROACH

    The initial designs involved a heavy three-dimensional structural steel frame with flat panels fixed to it. We were able to provide significant value engineering wins for the client by simplifying the structural steel frame and creating the three dimensional effect within the façade panels.

    Further value was added by designing the structural steel subframe so that it would double as the vehicle barrier, and the façade to act as the fall arrest barrier. The perforations were sized to meet the ventilation requirements, the fixing detail allows seismic movement, and the vision panels created using a light weight fire rated polycarbonate.

    RESULT

    A distinctive building that looks different from almost every angle thanks to a unique 3-dimensional profile.  By day, the landmark structure catches the eye.  After sunset, it comes alive and sparkles, a glittering addition to Auckland's nightscape.  

    Installation was carried out from the inside with the panels being winched down from the deck level of the carpark.

    VIEW MORE CASE STUDIES

    Insol - Solution Portfolio

    Discover more about Insol's facade solutions! 

    Download the portfolio